tiistai 8. joulukuuta 2015

Kadonnutta medianlukutaitoa etsimässä


BLOGI SIIRRETTY!

Jatkossa blogini on luettavissa omilla sivuillani osoitteessa www.punnala.fi.


Mikä yhdistää hallitusta, Päivi Räsästä ja maahanmuuttajia? Se että kaikista niistä levitetään internetissä tökeröitä valheita muutamien roska”medioiden” toimesta. Viimeisen vuoden aikana erilaiset vaihtoehtoisiksi uutispalveluiksi itseään tituleeraavat valheellisen tiedon levittäjät ovat nostaneet suosiotaan aivan liikaa. Tunnetuimpia esimerkkejä lienevät tietoinffo.net ja mv-lehti.

Kyseiset rahastussivustothan siis toimivat siten, että aluksi ne luovat täysin perättömän ja mahdollisimman provokatiivisen uutisen kansalaisia yleisesti kiinnostavasta aiheesta, kuten maahanmuutosta. Kun sivustolle eksyy medialukutaidoton yhteiskuntamme yksilö, tuntee hän itsensä ja isänmaansa uhatuksi. Luonnollisesti hän jakaa tämän ”uuden paljastuksen”, josta valtamedia mukamas vaikenee (valtamediahan on hänen mielestä suvakkien, vihervasemmiston ja hallituksen talutusnuorassa). Koska valitettavasti medialukutaidottomien yksilöiden määrä joukossamme on suuri, klikkaavat he itsensä kyseiselle sivulle, samalla antaen sivuston pitäjälle suuria mainostuloja.

Pahinta asiassa ei edes ole näiden roskalehtien rahallinen tukeminen, vaan se, että aivan liian suuri osa suomalaisista (etenkin alle 30v nuorista) oikeasti kuvittelee näiden juttujen olevan jollakin tapaa paikkansa pitäviä. Alla on muutama otsikko kopioituna kyseisiltä sivustoilta:

YK: Ihmisoikeudet ovat yliarvostettuja
Uusi lakiehdotus kieltäisi juoksemisen ilman kypärää
Tutkijat kiistelevät kuun olemassaolosta
Mamut tappelevat vastaanottokeskuksessa (video)
Mamuja kotikuntaansa toivova Vihreä Iiris Hjelt tekee turvapaikkapäätöksiä!!

Jos joku oikeasti kykenee väittämään edes näiden otsikoiden perusteella kyseisten ”uutissivustojen” olevan millään tasolla vakavasti otettavia, eivät kaikki muumit ole tällä ihmisellä laaksossa.

Olemmeko me oikeasti päätyneet siihen tilanteeseen, ettei (liian) isolla osalla suomalaisista ole minkäänlaista medianlukutaitoa? Tämänhetkinen kehitys puhuu karua kieltään siitä, kuinka helppoja johdateltavia me jokapäiväiset netinkäyttäjät olemme.

Medianlukutaito pakolliseksi oppiaineeksi kouluihin, nyt heti! Ei mulla muuta. 

Santeri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti