sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Oikeudenmukaista verotusta?


BLOGI SIIRRETTY!

Jatkossa blogini on luettavissa omilla sivuillani osoitteessa www.punnala.fi.


Näin tänään Facebookia selatessani erinomaisen esimerkin siitä, miten vinoutunutta suomalainen verotus oikeasti on. Alla oleva lainaus Ossi Mäntylahden tekstistä selittänee kantaani:

Tein firmalle keikan, josta jäi kulujen ja verojen jälkeen 610 euroa tilille. Maksoin itselleni tästä 500 euroa sivutyöpalkkaa bruttona. 

Lopputulos näkyy oheisesta verohallinnon laskelmasta:
- Bruttopalkan päälle työeläkemaksuja 95 €
- Bruttopalkan päälle sosiaaliturvamaksuja 10,40 €
- Bruttopalkan päälle työttömyysvakuutusmaksuja 4 €
- Ennakonpidätystä palkasta 300 €
- Työeläkemaksuja palkasta 28,50 €
- Työttömyysvakuutusmaksuja 3,25 €


Lopputuloksena siis 500 euron palkasta maksettiin firmasta:
- verottajalle 300 €
- eläkkeisiin 123,5 €
- vakuutusyhtiölle / sosiaaliturvaan 17,65 €


Minä sain itse tililleni 168,25 €. 

Ostin tällä summalla 52 litraa bensaa (88,35€) ja XBox-pelin (79,90€). Näistä maksoin:
- Arvonlisäveroa 40,38 €
- Energiasisältöveroa 26,19 €
- Hiilidioksidiveroa 7,28 €
- Huoltovarmuusmaksua 0,35 €


Keikkani palkanmaksu ja tätä seuraavat ostokset tuottivat yksin verottajalle 373,85 € tilin.

Haluaisinkin nyt kysyä Paavo Arhinmäeltä ja Antti Rinteeltä kuinka paljon mielestänne Suomen verotusta tulee ensi vaalikaudella kiristää.
Klikkaa kuvaa suuremmaksi


Suomalaisessa yhteiskunnassa rahan ansaitsemisesta on tehty jonkinlainen synti: yrittäjiä kuritetaan ja hyvätuloisilta viedään rahaa suhteettoman paljon verojen muodossa. Ei se ole ihme, ettei kukaan arvostusta haluava ammattilainen halua jäädä Suomeen verokarhun syötäväksi.

Työstä maksettava palkka on korvaus omasta osaamisesta, jonka ihminen on itselleen esimerkiksi koulutuksen myötä hankkinut. Yrittäjälle yrityksen voitto taas on korvaus hänen ottamasta riskistä sijoittaa omia rahojaan ja työllistää niillä muita.

Nyt SDP:n ja Vasemmistoliiton ajaman vasemmistopolitiikan mukaan on kuitenkin epäreilua, jos jonkun osaamisesta maksetaan enemmän kuin jonkun toisen; luonnollisesti keskivertopalkansaajaa enemmän tienaavia pitää siis kurittaa rankalla verotuksella.

Voisiko joku nyt ystävällisesti kertoa minulle, että mitä vikaa siinä on jos joku tienaa enemmän rahaa kuin joku muu? Jos joku tekee rahaa laillisin keinoin, on hän ansainnut ihan jok’ikisen sentin, riippumatta siitä onko kyse tuhannesta vai miljoonasta eurosta.

Nykyisellä verotuksella me kuritamme omaa talouttamme ja ostovoimaa, ajamme hyvätuloiset asiantuntijat osaamisensa kanssa pois Suomesta ja teemme Suomesta huonon paikan yrittäjälle, mikä puolestaan vähentää kipeästi kaivattuja ulkomaisia investointeja. 

Minäkin haluaisin kysyä Paavo Arhinmäeltä ja Antti Rinteeltä, että mikä teidän mielestänne on oikeudenmukaista ja kohtuullista verottamista?

Santeri Punnala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti